Indfødsretsprøve
874,00 kr.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque placerat imperdiet dolor, nec feugiat justo tempus ut. Donec nec tempus mauris, eget facilisis sapien.
- Vintersemester 2024
- Dato: 27. november 2024
- Tilmeldingsfrist: d. 23. oktober 2024
På lager
+ Om Indfødsretprøven
En af betingelserne for at få statsborgerskab er, at du har bestået Indfødsretsprøven.
For at få dansk statsborgerskab (indfødsret) skal du bestå Indfødsretsprøven, som tester dit kendskab til danske samfundsforhold og værdier samt dansk kultur og dansk historie. Den består af 45 spørgsmål. Til hvert spørgsmål er der to eller tre svarmuligheder. For at bestå prøven, skal 36 ud af de 45 spørgsmål være besvaret korrekt, og heraf 4 ud af de 5 spørgsmål om danske værdier. Alle udlændinge, der har ansøgt eller vil ansøge om dansk statsborgerskab, kan gå op til Indfødsretsprøven.
Prøvens 45 skriftlige spørgsmål består af:
- 35 spørgsmål om dansk historie, samfund og kultur.
- 5 uforberedte spørgsmål om aktuelle forhold og begivenheder i det danske samfund. Emnerne har haft væsentlig interesse i de danske nyhedsmedier inden for det sidste halve år før, prøven afholdes.
- 5 uforberedte spørgsmål om danske værdier, som kan handle om eksempelvis ytringsfrihed, ligestilling eller forholdet mellem religion og lovgivning.
Prøven varer 45 minutter og er skriftlig. Du må ikke anvende hjælpemidler til prøven.
+ Prøvedato, tilmelding og pris
Indfødsretsprøven afholdes to gange om året – sommer og vinter.
Indfødsretsprøven afholdes af sprogcentre landet over, og du skal tilmelde dig der, hvor du ønsker at tage prøven. Du vælger selv, om du vil tage prøven lokalt i nærheden af, hvor du bor, eller om du vil tilmelde dig et andet sted i landet. Gebyret for prøven er 874 kr. (2024-beløb).
Tilmeld dig hos en prøveafholder fra listen.
+ Forberedelse til Indfødsretsprøven
Du forbereder dig til Indfødsretsprøven ved at gennemgå lærematerialet og ved at følge med i danske nyhedsmedier. Du kan også gennemgå de tidligere prøver. Find Lærematerialet og tidligere prøver her.
Indfødsretsprøven tester dit kendskab til danske samfundsforhold og danske værdier samt dansk kultur og dansk historie. Prøven består af 45 spørgsmål. 35 af spørgsmålene ligger inden for rammerne af lærematerialet, og 5 af spørgsmålene handler om aktuelle forhold og begivenheder inden for politik, samfund og kultur. Derudover handler 5 af spørgsmålene om danske værdier. Mindst 36 spørgsmål skal være besvaret korrekte for at bestå, og heraf 4 ud af de 5 spørgsmål om danske værdier.
Det skriftlige læremateriale eller lydversionen af det bruges som forberedelse til Indfødsretsprøven. Du kan også øve dig på de tidligere indfødsretsprøver. Dernæst er det væsentligt, at du følger med i danske nyheder og har viden om grundlæggende danske værdier.
Indfødsretsprøven er udarbejdet af Styrelsen for International Integration og Rekruttering (SIRI). Der er gratis adgang til lærematerialet samt tidligere prøver. Find materialet nederst på siden.
Brug det officielle materiale
På internettet kan der være sider, der tilbyder træning i at tage Indfødsretsprøven med spørgsmål, som er baseret på lærematerialet. Vær opmærksom på, at disse sider ikke er fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) og således ikke er officielle. Når du forbereder dig, kan indholdet af disse sider være upræcist eller misvisende, og siderne kan dermed ikke erstatte SIRIs lære- og lydmateriale eller tidligere afholdte prøver, som er tilgængelige her.
Materialer til forberedelsen
Lærematerialet gælder for prøverne vinter 2024 og sommer 2025. I slutningen af august 2025 udkommer en opdateret udgave. Den opdaterede udgave vil gælde for prøven i vinter 2025 og sommer 2026.
Indholdet i det skriftlige læremateriale og lydversionen af det er identiske. Til forberedelsen er der desuden adgang til tidligere indfødsretsprøver.
+ Særlige hjælpemidler og vilkår ved Indfødsretsprøven
Hvis du har brug for særlig hjælp til prøven, skal du søge dispensation senest 4 uger før prøven.
Prøven foregår som udgangspunkt uden brug af hjælpemidler. Hvis du lider af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse eller lignende (f.eks. hvis du er blind eller ordblind), kan du søge om lov til at aflægge prøven med særlige hjælpemidler eller på særlige vilkår. Dette for eksempel i form af et teknisk hjælpemiddel, en hjælper, forlænget tid eller lignende.
Særlige vilkår
Hvis du mener, du har behov for sådanne særlige hjælpemidler, kan du henvende dig til det prøvested, hvor du ønsker at aflægge prøven. Prøveafholderen kan vejlede dig om mulighederne for at bruge særlige hjælpemidler eller lignende. Prøveafholderen kan også vejlede dig om, hvordan du søger om tilladelsen til at bruge dem.
+ Klagevejledning til Indfødsretsprøven
Du kan klage til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) over forhold ved Indfødsretsprøven.
Klage over forhold ved prøven
Du kan klage over prøvegrundlaget, prøveforløbet eller bedømmelsen af din prøve. Klagen skal indgives senest 4 uger efter, at bedømmelsen af prøven har fundet sted. Klagen skal være individuel, og den skal være skriftlig og indeholde en begrundelse.
Du kan anmode prøveafholderen om at få udleveret en kopi af din skriftlige besvarelse uden betaling. Efter prøven kan du finde prøvespørgsmålene og rettearket i oversigten over tidligere indfødsretsprøver. Du kan således sammenligne dine svar med de korrekte svar.
Du kan kontakte prøveafholderen, hvis du har brug for vejledning i at klage.
Du kan indgive din klage over forhold ved prøven til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). Klagen kan indsendes med Digital Post fx fra e-Boks, Mit.dk, Borger.dk eller via Digital Post appen. Vælg Styrelsen for International Rekruttering og Integration som modtager.
I emnefeltet skal du skrive “Att.: vidensproever@siri.dk”. Herefter kontakter SIRI dig, enten for at høre yderligere eller for at meddele dig afgørelsen af sagen.
+ Prøveafholdere
På denne side kan du finde en samlet oversigt over de sprogcentre, der har en aftale med en kommune om at tilbyde danskuddannelse. Du kan også se, hvilke prøver sprogcenteret afholder.
Alle landets kommuner skal tilbyde danskuddannelse til nyankomne udlændinge. Danskuddannelsen varetages typisk af et sprogcenter. En kommune kan have sit eget sprogcenter eller samarbejde med en anden kommune om et fælles sprogcenter. Nogle kommuner har flere sprogcentre.
Et sprogcenter kan blive udpeget af SIRI til at holde de afsluttende prøver på danskuddannelserne (Prøve i Dansk 1, Prøve i Dansk 2, Prøve i Dansk 3 og Studieprøven) samt Medborgerskabsprøven og Indfødsretsprøven (også kaldet vidensprøverne).
Nedenfor er en oversigt over alle sprogcentre på tværs af de fem regioner. De fleste sprogcentre afholder både Prøve i Dansk 1, Prøve i Dansk 2, Prøve i Dansk 3 og vidensprøverne. Der er cirka 10 sprogcentre, som afholder Studieprøven.
Det er angivet i parentes, hvilke prøver sprogcenteret afholder: